Säkerhetstips i köket
Det går att bli lite smartare för varje gång.
Här kommer några bra tips ...
Hantera knivar och förbereda mat
Detta är kockarnas stora hemlighet. Redskapen ska hålla hög klass. Allt som inte funkar ordentligt och slöa knivar bör bannlysas från köket.
Den vassa eggen
Se alltid till att hålla knivarna välslipade. Vassa kniveggar skär renare snitt och orsakar mer sällan skador. Slipa därför knivarna regelbundet och bryn dem däremellan. Slöa knivar är farliga och gör det så mycket svårare att skära. Och du vet naturligtvis om att du alltid ska skära BORT från dig. Annars kan du skära dig om du slinter.
Vått hushållspapper ger bättre grepp
Inte nog med att skärbrädor som halkar runt på diskbänken är irriterande, de kan även vara farliga när du ska försöka skära på dem. Fukta lite hushållspapper och lägg under skärbrädan så ligger den stadigt på plats, även när du skär mer besvärliga matvaror som till exempel vitkål!
Ett bra knep är att alltid börja med att skära av änden på lökar, tomater, meloner etc. (allt som inte ligger stabilt på skärbrädan) så att de får en plan yta att stå på. Då får du full kontroll när du arbetar.