Image

SÄKER   I KÖKET – Det är lätt hänt att man gör illa sig i köket. Det händer även erfarna kockar. Så se till att skriva upp rätt plåster på inköpslistan nästa gång.

5 min. läsning
Visa mer

Säkerhetstips i köket

I de flesta fall är det roligt att laga mat. Men alla kockar klantar sig i köket ibland. Riset kanske blir som en stor gummiklump, du orkar inte vänta på att stekpannan ska bli varm innan du börjar steka eller så skär sig såsen ... En kreativ kock kan rädda även till synes helt omöjliga situationer. Men det blir inte besvärligt på riktigt förrän olyckan är framme och du ändå behöver få fram maten på bordet. Därför ser smarta kockar till att vara välorganiserade och sätta säkerheten i första rummet.
Det går att bli lite smartare för varje gång. 
Här kommer några bra tips ...

Hantera knivar och förbereda mat

Image
Investera i köksredskap av bra kvalitet
Detta är kockarnas stora hemlighet. Redskapen ska hålla hög klass. Allt som inte funkar ordentligt och slöa knivar bör bannlysas från köket.
Image

Den vassa eggen
Se alltid till att hålla knivarna välslipade. Vassa kniveggar skär renare snitt och orsakar mer sällan skador. Slipa därför knivarna regelbundet och bryn dem däremellan.  Slöa knivar är farliga och gör det så mycket svårare att skära. Och du vet naturligtvis om att du alltid ska skära BORT från dig. Annars kan du skära dig om du slinter.

Image

Vått hushållspapper ger bättre grepp
Inte nog med att skärbrädor som halkar runt på diskbänken är irriterande, de kan även vara farliga när du ska försöka skära på dem. Fukta lite hushållspapper och lägg under skärbrädan så ligger den stadigt på plats, även när du skär mer besvärliga matvaror som till exempel vitkål!

Image
Platta till
Ett bra knep är att alltid börja med att skära av änden på lökar, tomater, meloner etc. (allt som inte ligger stabilt på skärbrädan) så att de får en plan yta att stå på. Då får du full kontroll när du arbetar.

En olycka händer så lätt: Farliga situationer

Du känner dig väl förberedd och helt avslappnad. Koll på varenda liten ingrediens, vinet är perfekt tempererat. Men olyckor kan ske när du ...
Image
1. Förbereder maten: Vanligaste skadan i köket: Skär- eller skrapsår från knivar (antingen när du skär med dem eller när du tar upp dem ur lådan och råkar skära dig) eller andra redskap som potatisskalare, konservöppnare etc. Resultatet? Smärtsamma skärsår.
 
Läs mer om hur du tar hand om dessa sår på bästa sätt i vår artikel "Skärsår och skrubbsår"
Läs mer
Image
2. Tillagning: Värme från kokande eller heta kastruller, från ugnen eller en wokpanna eller ångkokare, är ofta orsaken till bränn- eller skållningsskador som kan göra oerhört ont. Detta gäller i synnerhet om du använder olja eller fett som hettas upp. 


Läs mer om hur du undviker och behandlar dessa skador i vår artikel "Brännskador"
Läs mer
Image
3. Hantera disk: Allt från att duka av bordet till att ta ut porslin ur diskmaskinen kan innebära skärskador från porslin eller glas som går sönder. Eller så råkar du tappa en vinflaska. I dessa lägen kan det vara svårt att undvika skärsår.


Läs mer om hur du tar hand om dessa skador i "Skärsår och skrubbsår"
Läs mer

Kockarnas gyllene regel: mise en place
Detta är det viktigaste tipset för alla kök, och alla professionella kockar lyder det. "Mise en place" är franska och betyder "var sak på sin plats".

Vad innebär det?  Du ska alltid veta var de verktyg och ingredienser du behöver finns. Innan du börjar laga mat ska du se till att ha ordning och ta fram allt du behöver: alla ingredienser (uppmätta, skalade, hackade), alla kastruller och stekpannor du behöver, smorda formar, redskapen på bänken, kryddor och örter inom räckhåll.  Då undviker du förvirring och stress och behöver inte fara runt i köket och leta efter det där lilla rivjärnet eller en sil medan köttet sakta men säkert översteks i pannan.

Checklista för köket:

Smarta sårvårdsprodukter att ha i köket

Image
Aj, det där gjorde ont! Se till att ha rätt förband till hands. Du kommer i kontakt med mycket vatten, men vill kunna fortsätta hacka ingredienserna och laga mat. Välj ett förband som sitter på plats och har rätt egenskaper, så att du kan ägna din uppmärksamhet åt maten istället för åt din skada.

Nya Hansaplast ELASTIC+ Waterproof är ett perfekt alternativ, eftersom det är det första flexibla plåstret som inte blir genomvått. Ta en titt på Hansaplasts sortiment för att hitta andra smidiga basprodukter och lösningar som är bra att ha hemma i kökslådan.

1. Hansaplast ELASTIC+ Waterproof
Det är flexibelt och stark, och kommer inte att bli blöt, så det kommer att låta dig fortsätta med alla dina arbetsuppgifter i köket - även om de involverar vatten.

2. Hansaplast Finger Strips:
perfekt formad för fingertoppen, så det kommer att stanna på plats medan du klipper etc. Använd Finger Strips Extra lång för extra säkert grepp.

 

4. Hansaplast Aqua Protect Hand pack:
erbjuder flera plåsterstorlekar för olika små missöden i köket - och är perfekt när man arbetar kring vatten

Vänligen notera att sortimentet kan variera.
Enbart länkade produkter finns i det svenska sortimentet.

Och sist men inte minst – några fler tips för amatörkockar:

Tången – en förlängning av din hand
Nästan alla kockar använder en tång av något slag, ofta håller de långt ner på handtaget för maximal kontroll. Då skyddar man fingrarna från skador och får bästa tänkbara grepp när man vänder kött, drar ut en form ur ugnen eller håller fast en stek när man skivar den etc.
Läs mer
Var försiktig!
Vänd alltid kastrullernas handtag bort från spisens front.
Brännskador till följd av skållning är en av de vanligaste skadorna i köket.
Läs mer
Titta inte!
Man kan även skålla sig på het ånga, så var försiktig när du lyfter på kastrullocken. Skydda händerna med ugnsvantar eller en handduk.
Läs mer
Handduk till hands
Ytterligare ett proffstips: Ha alltid en handduk antingen över axeln eller nedstucken i förklädet. Då har du den alltid till hands för att hålla fast locket när du häller av kokande vatten, torkar av händerna osv. osv.
Läs mer
Det är lätt hänt att man gör illa sig i köket. Det händer den bäste – till och med erfarna kockar. Så se till att skriva upp rätt plåster på inköpslistan nästa gång. Matlagning är på väg att bli en stor trend, vilket innebär att allt fler ger sig ut i köket. Detta gäller både män och kvinnor. Vi lagar mat från exotiska kök och har redskap som är minst lika exotiska, allt från wokpannor till sushiknivar. Inte så konstigt att det är så vanligt att man gör illa sig i köket. Det är så lätt hänt att man skär sig, får ett skrubbsår eller bränner sig. Hansaplast är experter på sårläkning och kan hjälpa till med några smidiga tips och se till att du är redo när det börjar hetta till. Och om olyckan ändå är framme har vi det rätta förbandet för alla, till och med för den mest erfarne kock.
  • Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme. 
  • Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.
  • Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.

 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs bruksanvisningen på förpackningen noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontakta oss via e-post. 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter