Image

Optimalt skydd för komplikationsfri läkning – Lär dig mer om korrekt sårvård och varför det är så viktigt för läkningsprocessen och för att undvika ärrbildning.

3 min. läsning
Visa mer

Om sårvård

Huvudsyftet med sårvård är att ge säkert och tryggt skydd - för att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för en ostörd och optimal sårläkningsprocess utan komplikationer och ärrbildning.

Varför ska ett sår skyddas?

Image
Bakterier kan vandra djupt in i såret och orsaka allvarlig infektion.
Image
Klor kan irritera sårområdet och fördröja läkningen.

Att hålla ett sår säkert skyddat är mycket viktigt för läkningsprocessen. När såret lämnas exponerat och oskyddat blir det försvarslöst mot olika element som kan orsaka infektion, svullnad och andra komplikationer.
 

Maximalt sårskydd - minimal ärrbildning

 
Bakterier kan till exempel lätt ta sig in i kroppen genom ett öppet, oskyddat sår och orsaka infektion. Genom att vandra djupt under hudytan kan en allvarlig, svårbehandlad infektion bromsa läkningsprocessen, sprida sig och orsaka andra oönskade komplikationer.

Vatten är också ett hot mot sårläkningen. Vatten kan till exempel vara förorenat med bakterier eller innehålla skadliga element så som klor, vilket kan kraftigt öka risken för infektion och fördröja sårläkningen. Kontakt med vatten får dessutom huden att svälla, vilket leder till att såret blockeras - bakterier och baciller kan lättare komma in i såret, vilket ytterligare ökar risken för infektion. 

Att använda rätt skydd är avgörande.  Beroende på typ, storlek och placering av såret, behöver du ett plåster som är anpassat till dina specifika behov av läkning för att säkerställa att såret är ordentligt skyddat mot yttre faktorer och risken för infektion.  Efter att du har hittat det plåster som är lämpligast för ditt sår, följ följande rekommendationer för optimal sårvård:

Behandla ett sår

Hur ser en optimal sårvård ut?

Image

Steg 1

Tvätta alltid händerna noggrant med tvål och vatten innan du hanterar ett sår.


Läs mer
Image

Steg 2

Rengör därefter det påverkade hudområdet. Använd ändamålsanpassade sårrengöringsprodukter såsom exempelvis Hansaplast Wound Spray. Vid behov ska såret också desinficeras ordentligt. Som hjälp vid rengöringen rekommenderas en ren kompress. Försök inte att på egen hand avlägsna främmande föremål som fastnat i såret (t.ex. glasbitar); detta bör endast hanteras av kvalificerad sjukvårdspersonal.

Det viktigaste för ett sår är vila. Skrapning och friktion på såren bör undvikas.

Läs mer
Image

Steg 3

När såret har rengjorts och blödningen har upphört är det dags att plåstra om såret. Säkerställ att plåstret läggs på utan veck eller att töjas ut för mycket för att det ska ge ett optimalt sårskydd.
Läs mer

Experten säger

Image
Foto på Carsten Hartkopf; Forskning och utveckling, Beiersdorf AG.
Image
Vattentäta plåster ger optimalt skydd mot bakterier samtidigt som huden kan andas.

Intervju med Carsten Hartkopf, Forskning och utveckling, Beiersdorf AG

"Målet med sårläkning är att det drabbade hudområdet läker snabbt och ordentligt, utan ytterligare komplikationer från yttre faktorer.  Detta är det enda sättet att försäkra sig om bästa möjliga skydd mot infektioner - och infektion är hot #1 när det gäller sårläkning. Vatten och fukt orsakar svullnad i huden. Detta kan göra att sårets yta blir mottaglig för bakterier och baciller, vilket leder till en ökad risk för infektion."

Ett komplett 24-timmars sårskydd

Vanliga frågor

Stödjer plåster sårläkning?

Plåster ger stöd för sårläkning från skadetillfället till att såret läkt ut. De skyddar huden från yttre påverkan, såsom tryck, fukt, smuts och infektioner.
Läs mer

Vilket plåster ska jag välja?

Oavsett om det gäller skrapsår eller skärsår - det finns ett plåster som är rätt för varje tillfälle. Särskilda vattenresistenta produkter skyddar inte bara mot fukt, de är också andningsbara och tunna och därmed flexibla nog att anpassa sig till hudens rörelser. Eftersom plåstren är utformade för att böjas ska de appliceras utan veck eller överdriven uttänjning.
Läs mer

När i sårläkningsprocessen kan ett plåster användas?

Från start, efter rengöring, till dess att såret är helt läkt. Plåstret bör bytas dagligen för att ha kontroll över läkningsprocessen och för att kunna upptäcka inflammation och/eller andra avvikelser samt av hygieniska skäl. Moderna, vattentäta plåster låter huden andas och är särskilt hudvänliga.
Läs mer

En optimal lösning för snabb och säker sårvård

Hansaplast Aqua Protect

Plåster som skyddar mot vatten

Hansaplast products that protect against water

Hansaplast Aqua Protect Strips ger ett perfekt skydd när du tvättar dig, duschar, badar och simmar. De är 100 % vattentäta, sitter fast på huden, ger skydd och dämpar med en icke-stickande sårplatta. För att hålla ett större område täckt med ett vattentätt plåster, prova Hansaplast Aqua Protect XXL antibakteriella plåster.

Förebygg ärr

Hur du motverkar ärr och hjälper såren att läka bättre

Det viktigaste är att såret förblir konsekvent skyddat då detta är det enda sättet att säkerställa att infektioner och risken för komplikationer och ärrbildning minimeras.

Läs mer

En annan viktig faktor är att låta såret vila, vilket innebär att inte röra sårskorpan (än mindre pilla bort den) samt att undvika friktion och tryck från kläder eller andra yttre faktorer.

Läs mer

UV-strålar och exponering för solljus bör undvikas under hela sårläkningsfasen, eftersom exponering för sol kan leda till röda, synliga ärr och missfärgning av huden.

Läs mer

Termen "optimal läkning" gäller inte bara under sårläkningsprocessperioden. Hela 10 år efter skadan uppstått är det fortsatt möjligt att minska ärrs synlighet, även kallat "omformning" av ärren med hjälp av t ex speciella plåster och salvor. Rådfråga på närmaste apotek om lämpliga produkter för detta ändamål.

Vad kan du göra mer för undvika sårskador i vardagen?

Minimera risken för skärsår genom att använda gummihandskar vid handdiskning.
Läs mer

Använd inte samma engångsrakhyvel för många gånger när du rakar dig. När hyvelns blad börjar bli slöa behövs mer tryck för att avlägsna behåringen vilket ökar risken för skärsår.

 

Läs mer

Ta det lugnt och se till att vara utvilad när du ska hantera vassa föremål såsom knivar, saxar eller sågar eftersom stress och trötthet bäddar för sår- och stickskador. 

Läs mer

Sök alltid professionell medicinsk vård om såret:

  • blöder kraftigt,
  • är djupt,
  • är i ansiktet (såret kan då behöva sys för att inte orsaka missprydande ärr),
  • visar tecken på infektion; rodnad, värme, smärta eller svullnad,
  • orsakades av ett djur- eller människobett,
  • eller om stelkrampsskydd behövs
  • samt vid osäkerhet eller frågor.

 

Sist men inte minst…

vill vi påpeka att allt innehåll på den här webbplatsen tagits fram med syfte att ge allmänna tips och råd kring sårvård och Hansaplasts produkter och inte är tänkt att ersätta professionell vård eller rådgivning. För korrekt användning, läs och följ bruksanvisningen som medföljer produkten. Vill du ha mer information om Hansaplast och vårt produktsortiment är du välkommen att kontakta oss här.

 

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter